Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

Marcus speelt de hoofdrol in de bekendste fantasie Tv-serie. Naast zijn acteer carrière is hij ook schrijver van fan fiction over deze serie. Hij moet dit echter geheim houden om zo zijn carrière niet op het spel te zetten. Op het forum waar hij deze verhalen schrijft, komt hij in contact met een andere fan, April. April doet aan cosplay en wanneer ze op een dag een foto van haarzelf in kostuum online zet, komen hier niet alleen positieve maar ook negatieve reacties op. Hierop vraagt Marcus haar spontaan mee op date. Ze lijken het oprecht goed met elkaar te vinden, maar de geheimen van Marcus dreigen hen toch verder uit elkaar te drijven.

Spoiler Alert wordt afwisselend geschreven vanuit het perspectief van April en Marcus. Af en toe worden deze stukken afgewisseld met online chatberichten en conversaties op het fan fiction platform, alsook enkele scripts van de rollen van Marcus. Hoewel deze geen extra informatie gaven over het verhaal, was het wel heel leuk om te lezen en zorgden ze voor een extra ‘touch’. Deze stukken kwamen standaard voor op het einde van ieder hoofdstuk en vormen hiermee de perfecte afsluiter.

In het begin vond ik het tempo van het boek verwarrend. De tijdsaanduiding is niet altijd even duidelijk. Er waren stukken waarbij er al een heleboel leek gebeurt te zijn, maar de tijd niet veel was vooruit gegaan en andere stukken waarbij de tijd enorm hard verstreek, maar er niks gebeurde. Het leek soms alsof Olivia Dade zelf nog aan het uitzoeken was hoeveel tijd ze wou nemen voor iedere passage. Al bij al vormde dit geen grote afknapper en las het verhaal vlot weg.

In het begin van het verhaal vind ik nergens een verwijzing naar de leeftijd van April en Marcus. Toen ik erachter kwam dat ze beiden in hun late dertiger jaren waren, was ik toch wel een beetje geschrokken. Het verhaal voelt eerder als een young adult aan. Hun manier van communiceren en hun fan fiction verhalen komen jeugdig over. Dit staat wel haaks op hun relatie en problemen die heel volwassen over komen. Olivia Dade heeft veel problematische onderwerpen aangepakt in deze roman wat ik heel fijn vond. Zo heb je April die regelmatig te verduren krijgt met fatshaming. Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat April dik is en dat ze toch trots is op zichzelf. Ook wordt de relatie tussen Marcus en April afgedaan als een relatie dat kan en mag gebeuren. Voor vele vrouwen kan dit een voorbeeld zijn. Gelukkig maakt Olivia Dade er ook niets pervers van en is de liefde die Marcus voelt voor April oprecht. Daarnaast komen ook zware dyslexie, familieproblematiek en onzekerheden aan bod. Dat deze zware onderwerpen verborgen zitten in een luchtige, humoristische roman, maakt het aangenaam om hierover te lezen.

Spoiler Alert is ondanks de verwarrende tijdsaanduidingen en de ietwat onvolwassen hoofdpersonages, toch een roman waar ik enorm van heb genoten. Het boek bevat veel humor en wil duidelijke de boodschap meegeven dat iedereen liefde verdient en het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, maar dat het draait om wie je vanbinnen bent. De onzekere, teruggetrokken Marcus met de rechtuit zelfverzekerde April vormen het ideale duo en laten ons verlangen naar een romance die even open en gemeend is als die van hen.

Yana Pauwels

‘Spoiler Alert’ van Olivia Dade is een heerlijke rom-com over April, die haar fan fiction en cosplay-hobby voor iedereen verborgen houdt. Als ze besluit een foto te posten waarop ze verkleed is als een personage uit een populaire tv-serie, gaat ze viral, zowel bij supporters als bij haters die reageren op haar plus-size. Maar als Marcus, de hoofdrolspeler uit de serie en stiekem ook een anonieme fan fiction-schrijver, haar foto en de negatieve reacties ziet, besluit hij haar op date te vragen. De date verloopt rampzalig, maar dan blijkt dat ze elkaar al beter kennen dan gedacht. Olivia Dade schreef met ‘Spoiler Alert’ een aangrijpende romance over hoe je blij kunt zijn met jezelf.

Meer Boeken