Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

Galadriel, die haarzelf El noemt, is toegelaten op de prestigieuze tovenaarsschool Scholomance. Deze magische school leert jonge tovenaars om te gaan met hun toverkracht. Gedurende hun vierjarige opleiding worden de leerlingen klaar gemaakt voor hun eindexamen. Maar er loert voortdurend gevaar om de hoek in de vorm van mals. Mals zijn duistere wezens die de tovenaarsleerlingen zien als hun lekkere hapjes. Je moet in Scholomance dan ook altijd op je hoede zijn voor mals die zich overal hebben verstopt. El probeert op haar eentje te overleven op deze school wanneer ze opeens hulp krijgt uit onverwachte hoek. De populaire Orion besluit meerdere keren haar leven te redden. El probeert te achterhalen wat zijn redenen zijn en waarom alle aandacht van haar medestudenten opeens op haar gericht is.

Je wordt als lezer letterlijk in het verhaal gesmeten. In het begin van het verhaal komt er heel veel informatie op je af. Zowel de hele school als de verschillende toverkrachten worden toegelicht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede toverkracht, mana, die je haalt uit lichaamsbeweging en slechte toverkracht, male, die je uit medeleerlingen haalt. Het heeft dus een aantal pagina’s geduurt voor ik door had over wat het precies ging. De plattegrond van de school vooraan en achteraan het boek helpen hier zeker bij. Een woordenlijstje van bepaalde termen had misschien ook wel handig geweest. Maar dit heeft me zeker niet tegengehouden om me meer toe doen verdiepen in deze wereld en er helemaal in op te gaan. Naomi Novik heeft een schitterend nieuwe tovenaarswereld uitgebouwd en alles zit ingenieus in elkaar. Scholomance zit niet alleen technisch goed in elkaar, maar komt echt tot leven in dit boek. Je voelt aan alles dat Novik veel tijd heeft gestoken in het bedenken van deze magische wereld.

El komt in het begin over als een eenzaat. Ze heeft geen vrienden en lijkt haar plan te trekken op haar eigen. Ze lijkt doorheen het boek te beseffen dat het geen kwaad kan om verbonden te sluiten met andere mensen om zo van de extra bescherming te genieten. Toch blijft ze haar sarcastische en groffe zelf. In tegenstelling tot de meeste fantasie verhalen is El niet geliefd bij haar medeleerlingen, maar dwingt ze toch een soort van respect af. Ik vind El een geslaagd hoofdpersonage en ik vond het leuk en spannend om haar avonturen te volgen.

Dit boek is nieuw en verrassend in het fantasie genre. De wereld is zo gedetailleerd weergegeven dat je niet anders kan dan meewandelen door de gangen van Scholomance samen met El. Daarnaast bevat het de nodige spanning en ben je samen met El op je hoede voor de mals die ieder moment tevoorschijn kunnen komen. Dit eerste deel is dus zeker geslaagd voor mij en ik kijk dan ook uit naar de volgende delen.

Yana Pauwels

Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf.

Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.

Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker.

Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken.

Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.

Meer Boeken