Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

Gioia heeft op de harde manier geleerd dat ze niemand moet vertrouwen. Ze is in de steek gelaten door haar vriend Lo. Haar filosofieleerkracht, die ze beschouwt als haar voorbeeld, loopt al jaren rond met een groot geheim. En ook haar beste vriendin houdt een geheim voor haar achter. Gioia voelt zich helemaal alleen op deze wereld en besluit te stoppen met school en haar dromen op te geven. Alleen de anonieme telefoontjes van iemand die niet veel zegt, geven haar wat zekerheid. Wie kan ze nog vertrouwen?

 

 

 

‘Gelukkig tegen de wereld’ is het vervolg van ‘De bijzondere woorden van Gioia’. Het vervolg is een los te lezen verhaal, maar wordt verder opgebouwd in de wereld van Gioia. ‘De bijzondere woorden van Gioia’ heb ik thuis liggen, maar ik ben er nog niet in begonnen. Ik wou dan ook weten of dit verhaal echt los te lezen is van het eerste boek. Dit blijkt zeker het geval. Hoewel ik denk dat ik sommige stukken beter zou begrijpen als ik het vorige boek zou hebben gelezen, is het zeker geen voorwaarde. Je kan het verhaal perfect lezen omdat de meeste zaken nog eens worden uitgelegd of vrij duidelijk zijn van in het begin af aan. Het verhaal leest ook vlot en hoewel het anders is dan de meeste verhalen die ik lees, heb ik er toch enorm van genoten.

 

 

 

Gioia is een apart personage, maar toch heeft ze mij weten te bekoren. Ze is dol op bijzondere woorden en heeft voor iedere situatie wel een woord dat de situatie perfect beschrijft. Een lijst van deze bijzondere woorden vinden we op het einde van het boek terug zodat wij deze nog eens kunnen herlezen. Het gevoel dat het lijkt alsof je alleen op deze wereld staat en je niemand kan vertrouwen, is herkenbaar voor mij. Ik kon me dus inleven met wat Gioia meemaakte en het heeft me ergens ook geraakt. Gioia heeft zeker een plekje in mijn hart weten te veroveren.

 

 

 

‘Gelukkig tegen de wereld’ bevat misschien geen actie en spanning, maar Gioia zet ons wel aan het denken over vertrouwen en je eigen weg vinden in het leven. Daarnaast leert ze ons ook nieuwe en bijzondere woorden waar je even kan bij stilstaan. Ik kan niet wachten om het eerste boek ook te lezen en zo meer te weten te komen over de bijzondere woorden van Gioia.

Yana Pauwels

Na De bijzondere woorden van Gioia komt Enrico Galiano met het langverwachte vervolg: Gelukkig tegen de wereld. Het eerste boek over de eigenzinnige tiener Gioia was shortlisted voor Beste Boek voor Jongeren 2020. Beide boeken zijn los van elkaar te lezen.

De wereld is niet te vertrouwen en daarom kun je maar beter nergens meer in geloven, vindt Gioia. Uiteindelijk verlaat iedereen je toch – zoals haar vriend Lo heeft gedaan. Wanneer ook haar filosofiedocent haar vertrouwen beschaamt, stopt ze met school. Haar notitieboekje met bijzondere woorden ligt vergeten in de vuilnisbak. Het enige waar ze nog op lijkt te kunnen rekenen zijn de geheimzinnige telefoontjes van een anonieme beller, die ze de Zwijger noemt. Ze vindt de telefoontjes niet vervelend, en stort zelfs af en toe haar hart bij hem – of haar? – uit. Maar wie is hij? En wat wil hij toch van haar?

In Italië zijn er inmiddels ruim 80.000 exemplaren verkocht van De bijzondere woorden van Gioia. Galiano schreef ook Sterker dan elk afscheid, dat bij verschijnen in Italië meteen een groot succes werd.

Meer Boeken