Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

Citra en Rowan leven in een wereld die geen dood kent. De mensheid heeft al enkele jaren ziekte en ouderdom overwonnen. Om overbevolking te voorkomen, bestaat er een groep mensen die worden opgeleid tot Zeis. Een Zeis kan ieder moment opduiken om iemand zijn leven te eindigen en hierdoor worden ze door de bevolking gevreesd, maar ook bewonderd. Citra en Rowan worden beiden geselecteerd om Zeis te worden. Beiden hebben geen interesse om mensen te doden. Als blijkt dat één van beide komt te sterven na de opleiding, kunnen ze niet anders als de opleiding tot een goed einde brengen.

‘Zeis’ is het tweede boek van Neal Shusterman dat ik lees. Zijn ander boek ‘Dor’ heb ik in het verleden al verslonden. Beiden boeken zijn dystopische boeken en laat dit nu net mijn favoriete leesgenre zijn. Waar ‘Dor’ gaat over een watertekort, speelt ‘Zeis’ zich af in een wereld waar er geen dood bestaat. Beiden boeken kunnen dus ooit wel eens werkelijkheid worden en hoewel deze werkelijkheid beangstigend is, vind ik dit ook fascinerend. Het concept van een ‘Zeis’ lijkt misschien ver gezocht, maar hoe moet je anders de overbevolking tegen gaan? Neal Shusterman heeft dit meesterlijk aangepakt. Alles wat er verwacht werd van een Zeis kwam als zo oprecht over dat ik meteen weg was met het concept.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Citra en Rowan. Hoewel het beide zeventienjarige zijn, komen ze toch heel volwassen over met alles wat ze hebben meegemaakt. Neal had geen betere hoofdpersonages kunnen bedenken. Er zit in beide hoofdpersonages veel diepgang en echtheid.

Af en toe lazen we ook een stukje uit het dagboek dat een Zeis verplicht moet bijhouden. Hoewel dit meestal geen meerwaarde vormt voor het verhaal, is het toch een leuke afsluiter van ieder hoofdstuk.

Met ‘Zeis’ heeft Neal Shusterman weer een pracht van een dystopische young adult neergezet. Het verhaal bevat actie, spanning, humor en zelfs een heel klein beetje liefde. Ik heb dit boek niet aan kant kunnen leggen en ik was dan ook heel teleurgesteld toen ik het had uitgelezen. Ik ben dan ook razend benieuwd naar welke pareltjes Neal Shusterman nog gaat schrijven.

Yana Pauwels

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden … en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

Meer Boeken