Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

In Anomalie volgen we verschillende passagiers van de boeiing 787 van Parijs naar New York. Zo maken we kennis met een bekende rapper, een auteur, een advocaat en nog vele andere personages. Hun wereld staat plotseling op de kop wanneer er drie maanden later eenzelfde boeiing 787 landt met dezelfde passagiers aan boord. Zou je hetzelfde leven aanhouden als je dubbelganger of zou je het compleet anders aanpakken? En wat denkt de rest van de wereld van deze bijzondere gebeurtenis?

Het scenario van het boek lijkt zo uit een film te komen. Ik heb nog nooit een boek zoals dit gelezen. Hervé Le Tellier heeft dit niet alleen literair goed geschreven, maar het verloop zit ook enorm goed in elkaar. We volgen verschillende passagiers uit het vliegtuig en hun leven voor en na de vliegtuigreis. We volgen hun keuzes en de manier waarop hun leven verloopt tot ze plots ontdekken dat ze een dubbelganger hebben. Daarna lezen we het verhaal verder vanuit de ogen van de dubbelgangers en volgen we hoe zij hun leven verder gaan leiden. Laten ze zich beïnvloeden door de keuzes van hun voorgangers of volgen ze juist hun eigen weg? Hervé zet niet alleen de personages aan het denken, maar ook de lezer. Wat zou jij doen in deze situatie en zou je het zien als een tweede kans en het anders aanpakken?

In het boek komen er verschillende theorieën aan bod over deze uitzonderlijke situatie. Geen enkele theorie lijkt duidelijkheid te kunnen scheppen. De zoektocht naar een uitleg maakt uiteraard deel uit van het verhaal, maar omdat we geen duidelijkheid krijgen en het verhaal meer om de personages draait, voelde de zoektocht van het leger naar een uitleg soms wat als pagina vullend aan. Tot op het einde blijf ik zitten met vragen en ook het slot van het boek biedt me geen antwoorden. Toch vind ik het open einde wel passen bij het boek en had ik het ergens wel verwacht.

Anomalie is niet alleen een literair pareltje, maar ook het verhaal zelf heeft me enorm geïntrigeerd. De manier waarop er werd gereageerd op deze uitzonderlijke situatie komt heel realistisch over en het zet zeker aan tot denken. Ik kan dus zeker begrijpen waarom Hervé Le Tellier voor Anomalie de Prix Goncourt heeft gewonnen.

Yana Pauwels

De internationale bestseller Anomalie van Hervé Le Tellier is een pageturner en overrompelende leeservaring ineen voor de fans van TenetManifest en The Matrix. Winnaar van de Prix Goncourt 2020 en door Trouw uitgeroepen tot Beste Roman 2021.

 

Op weg van Parijs naar New York komt een vliegtuig in een monsterstorm terecht. Aan boord bevinden zich onder anderen de architect André en zijn minnares Lucie, de huurmoordenaar Blake, de Nigeriaanse afropopzanger Slimboy, de Franse schrijver Victor Miesel en een Amerikaanse actrice. Het vliegtuig landt veilig op JFK, maar de echte problemen beginnen pas honderd dagen later als precies dezelfde vlucht, met dezelfde passagiers, nog eens aankomt in New York… Terwijl de passagiers van de eerste vlucht door zijn gegaan met hun leven, worden ze nu allemaal geconfronteerd met zichzelf.

Meer Boeken