Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Vergeet de recesent niet!

Geschreven met ❤️ en 🧠 door Yana Pauwels.

  • Recensie
  • Beschrijving
Copied

Roman heeft geen gemakkelijke jeugd. Op jonge leeftijd is hij zijn broer kwijtgeraakt in een auto-ongeval en ligt zijn moeder in een coma. Zijn vader, een politieagent, smijt zich helemaal in zijn werk en lijkt geen oog te hebben voor Roman. Daarnaast kan Roman zien wanneer iemand sterft. Dit laatste is meer een vloek voor hem dan een zegen. Wanneer hij Maggie ontmoet die binnenkort gaat sterven is Roman vastberaden om haar te redden. Maar dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

 

 

 

Identiteit is een young adult geschreven door Meke Levenga. Het leven van Roman is zwaar en allesbehalve leuk om te leven. Hij wordt gepest, zijn vader kijkt niet naar hem op en Roman probeert te leven met het feit dat hij rondom hem iedereen ziet sterven. De negatieve ondertoon wordt doorgetrokken doorheen heel het boek waardoor het denk ik niet gemakkelijk is voor iedereen om dit boek te lezen. Als je gevoelig bent voor onderwerpen zoals mishandeling, verwondingen en de dood moet je toch even slikken bij het lezen van dit boek. De manier echter waarop Roman hiermee omgaat is wel fascinerend om te lezen. Voor zijn leeftijd is hij al heel volwassen, al kan dit niet anders met wat hij allemaal al heeft meegemaakt. Dit blijkt ook uit zijn gedachtes en gesprekken met andere mensen. Zijn impulsiviteit en acties lijken meer die van een tiener. Over Roman als personage is er dus heel goed nagedacht en je kan niet anders als sympathie voor hem voelen met alles wat hij al heeft meegemaakt.

 

 

 

Het verhaal loopt echter niet helemaal zoals ik het verwacht had. Identiteit gaat over de zoektocht van Roman naar zijn eigen persoon. Hij is op zoek naar zijn identiteit. Het grootste deel van het verhaal gaat voornamelijk over de beschrijving van het leven van Roman en zijn relatie met Maggie. Het is pas helemaal op het einde dat Roman begint te zoeken naar zijn eigen identiteit en we er een beetje van krijgen opgevangen. Er is daarnaast ook een klopjacht bezig naar een seriemoordenaar waar we ook een beetje van krijgen opgevangen in het boek. Ik had liever gehad dat het verhaal van Roman en het verhaal van de seriemoordenaar werden geschreven als twee aparte verhalen. Het lijkt alsof de auteur te veel in het boek wilde steken waardoor er ook heel wat informatie verloren gaat.

 

 

 

Al bij al is Identiteit geen slecht boek. Het idee van iemand de gave te geven om te zien wanneer een persoon zal sterven is niet nieuw, maar is in dit boek wel op een leuke manier verwerkt. Daarnaast is Roman ook het ideale personage in het boek en kruipt op de een of andere manier onder je huid. Het is dus zeker geen slecht debuut van Meke Levenga.

 

 

Yana Pauwels

Roman is anders dan andere tieners. Al zijn hele leven kan hij boven iedereen behalve zichzelf een getal zien hangen. Dat getal geeft iemands leeftijd én sterfleeftijd aan. Die ‘gave’ heeft Roman nog niet veel geluk opgeleverd. Zijn vader keert zich van hem af sinds Romans moeder en broer bij een zwaar auto-ongeluk betrokken zijn geraakt, en onder leeftijdgenoten is hij een buitenstaander die gemeden of gepest wordt. Maar dan leert Roman op zijn nieuwe school Maggie kennen, een meisje dat er net als hij niet bij hoort. Aan haar getal kan Roman zien dat ze geen jaar meer te leven heeft.

 

 

 

Een donkere, spannende youngadultthriller over verlies, schuldgevoel en identiteit.

Meer Boeken