Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Fysiek boek, e-boek of luisterboek.

Wat heeft mijn voorkeur?

Elke lezer maakt wel eens gebruik van een fysiek boek, e-boek of luisterboek. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze opties en wat is mijn persoonlijke voorkeur?

 

 

Fysiek boek

Een fysiek boek wordt het meeste gebruikt door lezers over de hele wereld. Er gaat dan ook niets boven de geur en de tast van een nieuw gekocht boek. Je verricht nog wat fysieke arbeid door het boek vast te houden en zelf de bladzijden om te slaan. Uit de fysieke exemplaren kan je meestal kiezen tussen een paperback en een hardcover. Een paperback is een zachte cover, waar een hardcover een harde cover bevat. Ook hierin verschillen de meningen vaak. Een paperback is lichter en makkelijker om te plooien. Dit kan dan soms gepaard gaan met ezelsoren en een gebroken rug wat voor frustratie zorgt bij vele lezers. Een hardcover daarentegen is stugger en moeilijker te breken, maar weegt dan ook zwaarder en is wat onhandiger om mee te sleuren.

 

Spijtig genoeg zijn fysieke boeken vaak de duurste optie. Als je je hele boekenkast wilt vullen, zal je er toch veel geld moeten voor over hebben. Een abonnement bij de lokale bibliotheek helpt hier natuurlijk ook bij, maar dit zijn natuurlijk geen nieuwe boeken en je moet ze na vier weken dan ook terug inleveren. Daarnaast kan je maar een beperkt aantal boeken met je meenemen per keer. Je hele boekenverzameling meenemen op reis is dan ook jammer genoeg niet mogelijk.

 

 

E-boek

De e-reader is aan zijn opmars bezig. Steeds meer mensen schakelen over naar dit handig apparaatje. Een e-reader is niet hetzelfde als een tablet. De e-reader bevat meestal een zwart-wit scherm en is dus beter voor de ogen tijdens het lezen. Daarnaast kan je op een e-reader enkel boeken lezen, waar je op de tablet kranten, tijdschriften, … kan lezen. Een e-reader heeft meerdere voordelen. Het licht op een e-reader past zich aan aan hoe donker het is. Je kan dus je boek lezen zonder dat je gebruik moet maken van een extra leeslamp. Vervolgens is het ook mogelijk om je lettergrootte aan te passen. Een e-reader weegt niet veel en ligt gemakkelijk in de hand. Nog een voordeel is dat e-boeken een pak minder geld kosten dan een fysiek boek en je kan er zoveel boeken opzetten als je zelf wilt!

 

Natuurlijk heb je met een e-reader niet dezelfde fysieke ervaring als met een echt boek. Je hoeft ook geen bladzijden meer om te slaan en je kan de prachtige covers ook niet bewonderen in kleur.

 

 

Luisterboek

De laatste nieuwe trend in de boekenwereld is een luisterboek. Hiermee download je een app op je smartphone of tablet en luistert hierbij naar boeken die je worden voorgelezen. Luisterboeken zijn makkelijk te combineren met andere (huis)taken. Je kan zo gaan wandelen of de strijk doen terwijl je naar een boek aan het luisteren bent. Voor de drukke lezers onder ons is dit de perfecte oplossing! Net als de e-boeken kosten deze boeken ook een heel pak minder en kan je zoveel boeken als je wilt in je app zetten. Waar je bij de e-boeken nog een e-reader moet kopen, zijn de meeste apps voor luisterboeken gratis.

 

Ook hier valt de hele fysieke ervaring van een boek wat weg. Daarnaast is niet elk boek beschikbaar als luisterboek en moet je dus even geduld hebben of toch een ander exemplaar aanschaffen.

 

Mijn persoonlijke voorkeur

Zoals bijna elke fervente lezer gaat mijn voorkeur uit naar fysieke boeken. Er gaat niets boven een goedgevulde boekenkast en de geur van een nieuw boek. Het lezen van een boek heeft iets authentiek en vertrouwd. Mijn collectie bestaat dan ook voornamelijk uit fysieke exemplaren.

 

Sinds een jaar heb ik ook een e-reader namelijk een Kobo Aura H2O. Deze e-reader is stof- en waterbestendig waardoor ik hem vooral mee op reis neem. Ik heb hiermee een ongelimiteerde bibliotheek mee en het neemt niet veel plaats in in mijn koffer. Mijn e-reader gebruik ik dus vooral als ik ergens naartoe en ik ben er heel tevreden van.

 

Ik heb al een aantal keer een luisterboek geprobeerd. Hoewel het iets handig lijkt, ben ik nog niet helemaal verkocht. Niet zo lang geleden heb ik de app Storytel op mijn smartphone gezet en ik hoop dus hiermee wat meer luisterboeken te gaan beluisteren.

 

 

Laat zeker in de reacties weten wat jullie persoonlijke voorkeur heeft. Een fysiek boek, e-boek of luisterboek?

Yana Pauwels

januari 23, 2021

Tags:
boeken e-boek e-reader fysiek boek luisterboek

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.

Door te verzenden accepteer je het Privacybeleid